Pongyola pitypang
2006.10.25. 16:27
Gondozatlan földterületeinken a gyomok vernek tanyát, de nem mindegyik haszontalan. Többek között ilyen a Pongyola pitypang, vagy másik nevén a Gyemekláncfű is. Levelei igen sok C-vitamint, valamint A-, B2-vitamint és káliumsókat tartalmaznak. Salátának elkészítve vitamintartalma megőrződik, szárított levele és gyökere teaként fogyasztható keverékekben vagy önmagában. Keserű hatóanyagai révén javítja az étvágyat és az emésztést. Fokozza a májműködést, epe- és vizelethajtó. A szervezetben felhalmozódott salakanyagok kitakarításával ekcéma, akné, csalánkiütés, reuma, izületi gyulladás esetén segíthet a gyógyulásban. Bár fogyasztásának nincs káros mellékhatása, mégis akinek emésztőszervi vagy vesebetegsége van, azt kérem, hogy beszélje meg előbb orvosával alkalmazásának módját.
(2003. április)
|